Echipa Over4
#LocuintaViitorului - Principii pasive
Dacă în articolul precedent menționam principalele caracteristici care diferențiază o locuință pasivă de una obișnuită, în articolul din săptămâna aceasta continuăm seria #locuintaviitorului prin a detalia principiile de funcționare ale unei case pasive ce stau la baza obținerii unor rezultate atât de eficiente în utilizarea energiei.
Cele 5 principii de bază ale unei case pasive sunt:
termoizolația eficientă,
ferestrele eficiente energetic,
reducerea punților termice,
etanșeitatea anvelopei
un sistem de ventilație cu recuperare de căldură.
Toate aceste principii lucrează în completarea celorlalte pentru a atinge un singur țel: eficiența energetică.

TERMOIZOLAȚIA EFICIENTĂ
Autonomia energetică a unei case pasive începe cu o termoizolație superioară, care să împiedice schimbul de căldură între mediul interior și cel exterior pe cât de mult posibil. O izolație termică bună ar trebui să împiedice pierderea de căldură pe timp de iarnă, dar și creșterea temperaturii interioare datorate căldurii externe pe timp de vară. În termeni științifici, coeficientul de transfer termic al casei nu trebuie să depășească kanv - 0.15W/m2K. Asta înseamnă automat o temperatură mai crescută iarna, fără costuri suplimentare, și o reducere a consumului de energie cauzat de utilizarea sistemului de răcire pe timpul verii.
O termoizolație bună rezolvă este de altfel o problemă actuală și de mare importanță cu care se confruntă anual peste 19 milioane de români: pierderile excesive de energie termică care supradimensionează artificial factura la curent și gaze. Astfel românii cheltuie anual cu peste 50 % mai mult din cauza pierderilor de energie. Programul de anvelopare a blocurilor început în 2006 rezolvă însă numai parțial această problemă, blocurile renovate nereușind în continuare să își atingă adevăratul potențial de eficiență energetică. Putem spune chiar că irosirea căldurii este încurajată. Deși prin izolarea cu polistiren se reduc pierderile de căldură, sistemul de încălzire rămâne dimensionat nevoilor anterioare, ceea ce rezultă într-o supraîncălzire. Acest lucru se poate rezolva prin instalarea unui termostat sau ,varianta cel mai des aleasă de români, deschiderea ferestrelor pe timpul iernii ce conduce la creșterea consumului de energie. Mai mult de atât, folosirea polistirenului ca material principal de izolație ridică alte întrebări legate de durabilitate, eficiență și protecție a mediului.
Proiectul Over4 propune schimbarea acestei situații printr-o renovarea holistică, bazată pe principiile unei locuințe pasive fără a pierde din vedere ocupantul imobilului, ci focusându-se pe creșterea confortului acestuia.
FERESTRE EFICIENTE ENERGETIC
Aceste tipuri de ferestre sunt ferestre bine izolate minimizând pe cât de mult posibil scurgerile de căldură. Unele ajung chiar să aibe încorporate mecanisme SMART de filtrare a luminii pentru ca utilizatorii să se bucure de beneficiile acesteia pe deplin. Pentru o astfel de fereastră coeficientul de transmisie termică trebuie sa fie mai mic de Ufer - 0.8W/m2K, iar cel de transmisie a radiației solare de minim 50%.
Lumina este de altfel un factor ce joacă un rol important în reglarea temperaturii unei locuințe pasive. Deși mulți dintre noi suntem conștienți de căldura pe care ne-o oferă soarele, nu mulți știm să o punem în valoare în propriile noastre case ca și sursă adițională de energie termică. Însă locuințele pasive da! Astfel de locuințe se bazează pe un sistem de ferestre care permit razelor soarelui sa pătrundă în camera luminată pentru a o încălzi natural. Deoarece izolația unei astfel de case este atât de bună încât permite cu greu degajarea acesteia înapoi în mediul exterior, o casă pasivă se alege cu încălzire gratis în zilele însorite.
Însă ce se întâmplă pe timp de vară, când lumina soarelui este la discreție, iar căldura oferită de acesta este nedorită ? Foarte simplu ! Ferestrele pot fi setate astfel încât obloanele să ofere nivelul de umbrire necesar, împiedicând pătrunderea luminii, pentru a evita o supraîncălzire a spațiului locuibil și implicit al unui consum suplimentar pentru răcirea acestuia.
ELIMINAREA PUNȚILOR TERMICE
Punțile termice reprezintă acele suprafețe de contact a doua sau mai multe materiale cu coeficienți diferiți de reținere a căldurii. Aceste suprafețe sunt niște focare de pierdere a căldurii și se regăsesc în locuri unde termoizolația este întreruptă. Printre acestea se numără: contactul între perete și tocul ferestrei sau al ușii, buiandrugii din beton neprotejați termic, la colțurile clădirii, balcoane, îmbinarea dintre panourile prefabricate, zona aticului la blocuri etc. Eliminarea acestor punți sau reducerea acestora conduce la o scădere semnificativă a pierderilor de căldură, fapt pentru care o renovare sau o construcție a unui imobil în stil pasiv trebuie să includă neapărat o astfel de măsură. În momentul de față “polistirenizarea “ blocurilor nu include o astfel de abordare, motiv pentru care pierderile de căldură rămân în continuare semnificative, iar problemele legate de formarea condensului și a mucegaiului sunt nerezolvate.
ETANȘEITATEA ANVELOPEI
Anvelopa reprezintă totalitatea elementelor care delimitează interiorul de mediul extern, acționând ca un strat de protecție împotriva precipitațiilor și altor fenomene naturale . Acesta protejează structura împotriva deteriorării acesteia. Pentru a atinge o eficiență energetică în standard pasiv, anvelopa trebuie bine izolată astfel încât coeficientul de infiltrații să nu depășească na - 0.6 [1/h] pentru o diferență de presiune de 50 Pa între mediul interior și cel exterior. Acest standard reduce riscul de degradare și producere a mucegaiului. Pentru renovările actuale însă s-au determinat valori al acestui coeficient cuprinse între 3-5 [1/h] în timp ce renovarea propusă de noi ar apropia aceasta valoare de 1 [1/h] (conform standardului pasiv)
SISTEMUL DE VENTILAȚIE CU RECUPERARE DE CĂLDURĂ
Un astfel de sistem de ventilație vine în sprijinul celorlalte mecanisme de eficiență energetică a casei. Acesta nu numai că asigură un aer proaspăt în mod constant, dar și o temperatură optimă al acestuia adaptată la nevoile locuinței. Un astfel de sistem trebuie să aibă un debit de aer proaspăt de cel puțin 30 m3/h, un coeficient de recuperare ƞ≥75%, eficiență energetică de cel puțin 0,45Wh/m3 și un nivel de zgomot mai mic de 30dB(A).
Principiul de funcționare este foarte simplu. Căldura pe care o pierdem prin evacuarea aerului murdar, viciat, este folosită gratuit pentru încălzirea aerului proaspăt, introdus în locuință, ceea ce rezultă într-o reducere semnificativă a facturilor pentru încălzire.
În plus, față de cele 5 principii de bază, trebuie luată în considerare și o forma compactă pentru a minimiza pierderile de căldură, orientarea casei spre sud pentru a putea beneficia la maxim de avantajele soarelui și integrarea surselor de energie regenerabilă.
Credem că aceste principii pot fi introduse în renovările necesare contextului urban actual și mai mult de atât, trebuie să o facem cât de curând posibil, dacă dorim să prevenim agravarea problemelor. De aceea proiectul Over4 își propune să fie inițiatorul acestei strategii pentru regenerarea urbană.
Sabie, D.D. & Gabriel, G.A., CASE PASIVE - Clădiri eficiente și sustenabile. RJBS.
Passivhaus Institut, About Passive House - What is a Passive House.
constructii.ro. (2018). Izolații. [online] Available at: http://www.constructii.ro/realizare%20proiect/izolatii/punti%20termice.htm [Accessed 26 Nov. 2018].
proidea.ro. (2018). [online] Available at: http://www.proidea.ro/rockwool-romania-228330/izolatii-pentru-cladiri-rockwool-338801/a_34_d_20_1271767805089_fatade_informatii_generale.pdf [Accessed 26 Nov. 2018].